lauantai 21. tammikuuta 2017

Osuipa silmiini..

Ihan vain pari pienen pientä pointtia heräsi tästä jutusta:
1. Kova rasva on termi, jota on ryhdytty käyttämään, koska tyydyttyneen rasvan haitoista ei ole selkeää puolueetonta tieteellistä näyttöä ja terveellisiksi väitetyt margariinit puolestaan osoittautuivat epäterveellisiksi. Ei tarvinnut muuttaa aikaisempia suosituksia. Muutettiin vain kieltä, jolla asioista puhuttiin.
2. Myöskään kookosöljyssä ei ole transrasvaa
3. "hurahtaa" on terminä keino hallita massoja. Yleensä kyseisen sanan voi bongata jutuista joissa kansan normaalia käytöstä paheksutaan syystä tai toisesta. Kansa on "hurahtanut" kävelemiseen. Kansa on hurahtanut marjastukseen. Kansa on hurahtanut laihdutukseen. Kansa on hurahtanut poliisin ratsiaan.
4. Alfalinoleenihapon muuntaminen elimistön hyväksymään muotoon eikosapentaeenihapoksi kuluttaa elimistön suojaravinteita. Eli vaikka rasvassa olisikin täydellinen ALA/LA koostumus, niin surullinen fakta on, että elimistö ei kykene hyödyntämään siitä kuin murto-osan. Elimistö on kranttu, sille ei kelpaa omega-3/6 muuten kuin EPA/DHA muodossa.(Saatavana luonnollisesti mm. kalasta ja merilevästä)
5. Kylmäpuristustekniikan ydinajatus ei ole rasvahappokoostumuksen muuttaminen vaan ravinteiden säilyttäminen lopputuotteessa. Siksi myös kylmäpuristettu rypsiöljy on terveellisempää kuin lämpöpuristettu. Siinä on valmiiksi suojaravinteita, jotta kaikki vitamiinit ja hivenaineet eivät kulu elimistöstä. Viittaaminen tällä tavalla kookosöljyyn tuo mieleen poliittisen propagandan.
6. Moni ei viitsi lukea edes tuota juttua vaan lukee: "ravitsemusterapeutti, kookosrasva, ei ole terveellistä" Rasvahappokoostumus ja ravinteikkuus on kaksi täysin eri asiaa. Vaikka söisit vain täydellistä rasvahappokoostumusta sisältävää ruokaa, mutta siinä ei olisi ravinteita, tulisit sairaaksi.
7. ja viimeinen pointti. Yksittäinen ruoka-aine ei saisi koskaan vaikuttaa kokonaisuuteen niin paljon, että sen syömisellä on merkitystä. Mikä tahansa yksittäinen ruoka-aine on liiaksi käytettynä terveydelle vaarallista. Jopa veden juontiin tai täysjyväviljan syöntiin hurahtaminen.
Nämä asiat mielessä antoisia lukuhetkiä!

Ravitsemusterapeutti ihmeissään: Miten ihmiset on narutettu syömään kookosrasvaa?


Ja joskus olisi ihan mukava lukea jutussa, jossa lytätään eritellen jokin virallisen suosituksen vastainen tutkimus, esimerkki näistä tutkimuksista joihin Ursula Schwab viittaa sanoessaa: "työ, jota pohjoismaisissa suosituksissa on tehty, on toistettu samoin tuloksin muuallakin." Onko kyseessä siis jokin reaalinen tulos joka on saavutettu suosituksia muuttamalla..? Jos näin on, niin jokin pieni esimerkki olisi erittäin tervetullut.

Hämmentääkö rasvakeskustelu? Tiedä tämä, ennen kuin valitset voitelusi!