maanantai 29. syyskuuta 2008

Hiljaa hyvä tulee

Kun ryhdytään muuttamaan elämäntapoja, ei koskaan voi olla liian varovainen. Jokainen muutos terveellisempään on tehtävä varovaisesti ja totutellen. Tunnusteltava omia tuntemuksia, eikä kaikkea kerralla. Itse olen niin monta kertaa huomannut kuinka nopeasti palaa entinen tottumus jos kaikki tuttu ja turvallinen on kiellettyä. Jos syö joka päivä karkkia, niin ei kannata hylätä niitä heti kokonaan, vaan ensiksi karkiton päivä, sitten joka toinen päivä, kerran viikossa, kerran kuussa ja sitten tuntemusten mukaan. Kun ei tarvitse karkkia, niitä voi syödä silloin tällöin kun tuntuu siltä. Minulle kävi niin, että pienikin määrä joskus saa aikaan saman efektin kuin ennen se kilon säkki joka päivä.
Liikunta on paras esimerkki oikein aloittamisen ja monipuolisuuden tärkeydestä. Jos hampaat irvessä lähtee juoksemaan joka päivä, jää hyvin nopeasti sohvalle makaamaan kun ei vain halua. Jälleen kannattaa miettiä ensin mitä haluaa. Liikuntaa on mahdollista harrastaa muutenkin kuin sauvakävelyllä. (Mikä tosin on aika tehokas laji oikein tehtynä.) Uiminen, carting, tennis, sulkapallo, lentopallo, käsipallo, jumppapallo, salibandy, retkeily, lenkkeily, jumpat (myös vieraskieliset), sali, golf, kiipeily, taistelulajit, taiji, jooga, hiihto, marjastus, sienestys, kalastus, pihan lakaisu, roskien kerääminen, luontokuvaus, pyöräily, luistelu (rullilla ja ilman).
Yksi tärkeimmistä muutoksista päivittäisissä rutiineissa on ruokailun pyhittäminen ruokailulle. Aina kun syö, niin silloin keskitytään vain syömiseen. Itse muutin TV:n ääressä sohvalla mussuttamisen, ateriointiin ruokapöydän vieressä. Päätin, että mitä tahansa syönkin, oli se sitten karamellia, salaattia, tai vaikka lasi vettä, niin istun sen tekemään keittiön pöydän ääreen. Tämä vähentää yllättävän paljon napostelua. Tosin eniten sitä vähensi hiilihydraattien hillitseminen. Tämä pöytään istuminen ruokailua varten myös helpottaa selkeiden ruoka-aikojen hahmottamista. Syön nykyisin kolme tai neljä ateriaa päivässä ja koskaan ei ole nälkä. Kaupassa ei yksinkertaisesti edes tee mieli mitään makeaa.
Monet samankaltaisia ruokavalio ja elämäntapamuutoksia tehneet ihmiset ovat kuvailleet tuloksia samoin kuin minä. Tuntuu kuin olisi jokin verho vedetty silmien edestä pois. Yhtäkkiä vain kaikki se vetämätön olo on pois ja ymmärtää asioita paljon selkeämmin. En tiedä mikä näistä muutoksista se on, mutta ainakaan minua ei saa enää koskaan suosimaan prosessoituja tai rasvattomia tuotteita.
Kaikki muutokset joita olen tehnyt ruokavalioon, ovat onnistuneet tukemaan toisiaan. Hiilihydraattien vähentäminen, rypsin ja pellavan välttäminen, kalaöljy, proteiinien ja luonnollisten rasvojen lisääminen, kasvisten suurkulutus, lähiruoka, sekä päivittäinen liikunta, ovat kaikki toimineet paremmin kuin olin villeissä kuvitelmissakaan ajatellut. Kauas olen tullut siitä pallosta joka olin. Nyt kohta jo 50kg kevyempänä voin suositella kaikkia näitä. En ole koskaan ollut yhtä terve kuin nyt!

perjantai 19. syyskuuta 2008

Puoskareiden puolesta

Maailmassa on aina ollut toisinajattelijoita, ihmisiä jotka ovat omalla elämällään vieneet ihmiskuntaa eteenpäin. Jos heitä ei olisi ollut, ei nykyihmistä eikä yhteiskuntaa olisi. Heitä on ollut kaikilla elämän alueilla. Joku keksii aina ensimmäisenä idean ja lähtee toteuttamaan sitä. Kun ensimmäinen ihminen laskeutui puusta tai ensimmäinen ihminen ryhtyi käyttämään työkaluja, hän oli toisinajattelija. Koko ihmiskunnan historian ajan toisinajattelijat ovat muokanneet niin fyysistä kuin henkistä maailmaamme.

Kun ihminen on toisinajattelija tiedeyhteisössä, hän saa vinkeitä lempinimiä. Jos hän on pappi, häntä sanotaan kerettiläiseksi, lääkäriä sanotaan puoskariksi. Tieteen pitäisi olla neutraalia ja kiihkottomasti tutkia väitteitä. Tämä on potaskaa. Tiede on uskontoon verrattava sopimusrypäs. On vain sovittu, että jotkin asiat ovat näin ja niitä mitataan näin. Matematiikka on keksitty tiede, samoin fysiikka. Yhtä hyvin runoilija voi kuvailla maailmaa ja sen tieteellisyys on tältä pohjalta yhtä tarkkaa.

Teen suuren kumarruksen sellaisille puoskareille kuin Barry Sears, Matti Tolonen, Robert Atkins ja Antti Heikkilä. He ovat muokanneet terveysajatteluani suuntaan, jossa olen ryhtynyt ajattelemaan ravinnosta itsenäisesti ja päässyt eroon jatkuvasta laihduttamisesta. Terveelliseen elämään.

Usein kuulee mainittavan, että nämä puoskarit myyvät aina jotain. Niin kuin se heikentäisi heidän sanomaansa. Tolonen myy pillereitä ja Heikkilä kirjoja, tai Sears patukoita. Tässä kohtaa tärkein kysymys ei olekaan siitä, että nämä myyvät jotain, vaan siitä, että toimivatko heidän oppinsa. Esitän usein tämän argumentin sanojalle kysymyksen. Jos sinulla olisi lääke syöpään jolla se parannettaisiin kaikkialta, möisitkö sen vai antaisitko ilmaiseksi? Entä jos tuo lääke olisikin, jotain mikä olisi kaikkien saatavilla, mutta keino sen hyödyntämiseen olisi monimutkainen, kirjoittaisitko siitä kirjan? Entä antaisitko kirjan ilmaiseksi kaikille vai möisitkö sen?

Vapaaseen yhteiskuntaan kuuluu toisinajattelu. Ainoastaan totalitäärinen valtio kieltää vapaan mielipiteen ilmaisun. Kehitys pysähtyy jos toisinajattelu estetään. Jos joku esittää väitteen, se pitää tutkia, ennen kuin se tyrmätään. Jos tieteelliset näytöt saisivat päättää, kaikkien tulisi kuunnella näitä puoskareita ja noudattaa heidän ohjeitaan.

keskiviikko 17. syyskuuta 2008

…jota miehetkin osaavat arvostaa… voi PRKL!!!

Joskus sitä törmää tyylipuhtaaseen rahan puheeseen. Olen televisiota katsoessani törmännyt pari kertaa erään olutmerkin mainontaan, jossa naiset lastaavat miestensä kärryihin epäterveellistä kevytruokaa, kuten riisikakkuja ja kevyt sitä ja tätä. Sitten kaupassa olevien miesten mielenkiinto osuu tähän mainostettavaan olueen, ja miesten kulauttaessa kurkkuunsa tätä kuraa, kuuluu mainoslause. Vihdoinkin kevyttuote, jota miehetkin osaavat arvostaa.

Aloitetaan nyt siitä, että kevyttuotteet ovat hengenvaarallisia ja epäterveellisiä. Niiden arvostamisessa ei ole mitään järkeä. Eikä niitä pitäisi myöskään naisten arvostaa. Kaupassa on kaksi sanaa yli muiden, jotka saavat jättämään tuotteen kauppaan. Ensimmäinen on kevyt (myös 0,1 %) ja toinen on rasvaton. Nämä ilmaisut kertovat tuotteen olevan niin pitkälle jalostettua, ettei se enää kelpaa ihmisravinnoksi.

”Miksi kaiken on oltava naivia, kädenlämpöistä, helppoa niellä.” Näin laulaa Heinäsirkka Faaraoiden salaisuudessa. Kun laihduttamisesta on tehty muka helppoa kevyttuotteilla, on ikävä huomata kuinka se tekee juuri päinvastoin. Kevyttuotteita vedetään pitkin päivää ja paljon. Lopulta ihminen ei saa riittävää määrää kaloreita, jotta laihtuminen olisi edes mahdollista. Samalla näitä tuotteita käyttävät ihmiset saavat elimistöönsä aivan käsittämättömiä määriä lisäaineita, joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole edes riittävästi tietoa.

Ruoka on terveellisimmillään silloin kun se on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Tämä pätee erityisesti maitotuotteisiin ja lihaan. Kevyttuotteiden tarjonta ei perustu suinkaan niiden terveellisyyteen tai edes siihen, että ihmiset haluaisivat niitä. Niiden kohtuuton tarjoaminen kuluttajille perustuu siihen faktaan, että niillä saadaan aikaan syömiskierre. Niiden avulla nälkä ei pysy pois kuin hetken. Kylläisyyden tunnetta kasvattaa nopeimmin ruoan rasva ja proteiinipitoisuus. Hiilihydraatit saavat aikaan nopean kylläisyyden, mutta sen vaikutuksen tuhoaa nopeasti insuliinin liiallinen eritys. Jos kaksi henkilöä syö saman kalorimäärän toinen rasvapitoista ja toinen ilman rasvaa, niin tälle jälkimmäiselle tulee nälän tunne aikaisemmin.

Sitten on vielä mainoksessa tämä riisikakku, jonka ilmeisesti perintöä odotellessa miehen vaimo lykkää lihapaketin tilalle. Runsas hiilihydraatin syöminen lisää veren kolesteroliarvoa. Samalla se lihottaa ja elimistöllä kuluu suuria määriä suojaravinteita tuhojen korjaamiseen.

Palataan takaisin mainokseen. Itselleni se toimii kauhukuvana sairaasta kansakunnasta. Vielä kun kyseessä on olutmainos, joka ei suoraan sano, mutta antaa ymmärtää, että tämä kevyempi olut olisi jotenkin terveellisempää kuin normaali, niin voi herra Virtanen sentään. Oluessa kun on jo luonnostaan vähemmän energiaa kuin kevytmaidossa tai tuoremehussa, niin on todella naurettavaa väittää oluen energiapitoisuudella olevan mitään tekemistä laihtumisen kanssa. Laihduttaja kun ei käytä alkoholia ollenkaan tai jos jotain niin viiniä.

keskiviikko 3. syyskuuta 2008

BB tässä ja nyt

Kävi niin, että jouduin seuraamaan bb-talon touhuja ja kauhistuin jo ensimmäisellä viikolla. Ihmiset pistettiin "terveellisille" elämäntavoille: ei nautintoaineita eikä lihaa. Niiden nautintoaineiden kanssa on niin, että ainoastaan tupakka on kiistatta epäterveellistä, mutta esimerkiksi kahvissa on monia antioksidantteja ja edes tutkijat eivät ole täysin selvillä onko kahvi terveellistä vai ei. Näin suuren luokan mainostus- ja mielipiteenmuokkausohjelma tuo nuorille ajatuksen, että kasvisruokavalio on ainut terveellinen vaihtoehto, vaikka useat tutkimukset osoittavat vain sen, että kasvissyöjät kuolevat nuorempina, kuin sekaravintoa käyttävät.

Tästä päästään kätevästi aiheen viereen. Tiedotusvälineissä on jo pitkään puhuttu terveellisen ruoan verohelpotuksista. En ole tämän kannattaja, mikäli helpotukset koskevat nykyisen terveyskäsityksen mukaisia ruokia. Kun tiedossa on, että nykyinen ravintosuositus tukee niin suuria ruokataloja, kuin lääketehtaiden pyrkimyksiä, ei tämä ruokavalio tule koskaan parantamaan yhtään ihmistä kroonisista sairauksista.

Tiedotusvälineistä ei koskaan tulla kuulemaan, näkemään tai lukemaan, mitään sellaisia tietoja, jotka ovat niiden suurimpien rahoittajien etujen vastaisia. Tämä pitää aina pitää mielessä seuratessa mediaa.