maanantai 10. tammikuuta 2011

Suolasta

Mielenkiintoista. Luin joskus vuosituhannen alkupuolella, kuinka suola-aineenvaihdunta toimii. Sen jälkeen tuntui omituiselta kaikki se hulluus joka suolattoman ruoan hype on aiheuttanut. Toisin kuin yleisesti mediassa kerrotaan, suola ei ole epäterveellistä, se on jopa välttämätöntä terveyden ylläpitämiseksi. Suurin ongelma suolan ts. natriumin kanssa on, että me saamme liikaa puhdistettua ruokasuolaa, jossa ei ole muita välttämättömiä ravinteita. (Joissain tapauksissa mukana on alumiinia ja fluoria jotka ovat muodostuneet puhdistuksen yhteydessä) Tämä aiheuttaa epätasapainon elimistöön, koska esimerkiksi merisuolassa on mukana myös kaliumia, joka toimii natriumin vastavaikuttajana. Ruususuola on tässä suhteessa ihanteellisin suola sillä siinä on aivan kaikki luonnolliset mineraalit jäljellä.
Kuten kaikessa muussa, niin myös tässä tapauksessa elimistö pyrkii tasapainoon. Normaali kehon suolapitoisuus on 0,9 % myös ruoka tulisi olla suolapitoisuudeltaan tämä. Suola toimii elimistössä elektrolyyttinä, joten sen merkitys on suuri lihaksille ja hermostolle. On epäilty, että vanhusten outojen kaatuiluiden takana olisi nimen omaan suolaton ruokavalio. Lisäksi turha kolesterolilääkitys ja rasvattomuus minun keräämän tietämyksen valossa aiheuttaa sen, että vanhusten lihakset ja hermosto rappeutuvat.
Nyt mediassa on noussut esille aromivahvenne nimeltään natriumglutamaatti. Tämä E621 lisää ruoan makua, ja näin voidaan vähentää suolaa. Kysymys herää tietysti tässä kohtaa ainakin minulle. Jos kerran ruokasuolassa on pahinta se, että siinä on natriumia, niin miten tämä aromivahvenne voisi olla yhtään sen parempi?

Uusi Suomi

Ei kommentteja: