Miksi terveelliseen ruokavalioon keskittyvä blogisti sitten avautuu HS:n hiilijalanjäljestä? Siksi, että haluan muistuttaa kuinka syyttävä taho on yleensä pahin.
Kaikki juontaa juurensa muutaman viikon taakse, jolloin meinasin tukehtua omenaan kuullessani HS:n (keksimästä?) uutisesta. Väitettiin tutkijoiden (ei nimiä) löytäneen karppaamisen puolesta tehtyjen tutkimusten (ei kerrota mitkä tutkimukset) taustalta rahoittamasta amerikkalaisen maito- ja lihateollisuuden (ei tietenkään mitään yhtiöitä mainita). Mukavasti tähän täysin mustamaalaamiseen keskittyneeseen juttuun oli sotkettu tieto, että karppaaminen aiheuttaa kaksi kertaa suuremman hiilijalanjäljen kuin kasviruokavalio (ei taaskaan tietoa mistä hatusta tämä on vedetty).
Se, että jonkin tutkimuksen taustalla on teollisuus, ei ole mitenkään omituista. Rahoituksesta vapaata tutkimusta on maailmassa todella vähän. Jutussa ei millään tavalla oteta kantaa siihen oliko tutkimukset oikeassa. Eli oliko toimittu sillä tavalla kuin lääketeollisuus vieläkin. En nimittäin usko, sillä jo omien kokemusteni kautta voin sanoa, että tuskin liha- ja maitoteollisuuden on tarvinnut sorkkia tutkimuksia. Sen verran hyvästä ja terveyttä edistävästä ruokavaliosta on kyse.
Tuunattu ruokapyramidi, huomaa jäljelle jäävien lokeroiden koko. Ne ovat lähes saman kokoisia keskenään... |
Kun otetaan vertailuun normaali ruokavalio ja karppaaminen, niin lihan ja maidon kulutus ei juuri muutu. Itse olen ajatellut asian niin, että leipä, peruna, vilja, riisi ja pasta ovat samaa luokkaa makeisten ja limsan kanssa. Niitä voi nauttia vain hyvin harvoin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti