Syöt vähemmän kuin kulutat joutaa hiljalleen romukoppaan. Tässä blogissa tarkastellaan kuinka jokainen voi laihtua ilman nälän tunnetta ja kiukkua. Lisäksi selvitetään muita terveellisen elämän ja ravitsemuksen asioita.
torstai 17. huhtikuuta 2008
Kananmuna ja korkea kolesteroli
Kolesterolipommin synninpäästö
Mitä ihmettä pitäisi tehdä, kun nuorella, hyväkuntoisella ja terveellisesti syövällä on kolesteroli koholla? Johtuisiko se siitä joka aamuisesta kananmunasta?
-Todennäköisesti ei. Tuo on pelkkä myytti, ravitsemustutkija Jaakko Mursu Kuopion yliopistosta yllättää.
Kananmunassa on kolesterolia, mutta ruoan kolesteroli ei siirry muitta mutkitta syöjän vaivoiksi. Itse asiassa ruoan kolesteroli nostaa kolesteroliarvoja vain harvoilla!
Jos elämäntavat ovat kohdillaan, mutta kolesteroli on viiden pahemmalla puolella, ei hätää. Paljon liikkuvalla kun hyvän kolesterolin osuus on usein korkea. Jos muita rasitteita ei ole, sydän- ja verisuonitaudit tuskin vaanivat.
Rasvan saantia kannattaa kuitenkin tarkkailla. Liian keveät eväät saattavat kohottaa kolesterolia: jos ruokavaliosta on karsittu kaikki näkyvä rasva, tyydyttyneiden piilorasvojen osuus voi jäädä liian suureksi. Silloin on hyvä lisätä aterioihinsa hyvää, juoksevaa rasvaa.
Mursu muistuttaa, että perintötekijät vaikuttavat.
-Alttius korkeaan kolesteroliin voi jättää jopa sukupolvia väliin. Aina perintötekijät eivät näy ihan lähipiirissä.
Tämä juttu nosti mieleen parikin selvää kysymystä. Miksi terveillä ihmisillä on korkea kolesteroli. Miksi terveydenhuollon piirissä on tehty päätös, että kolesteroliarvo lasketaan monille ihmisille ja nähtävästi myös terveille, mahdottomaan alle 5 mmol/l?
Tuo paljon puhuttu kolesteroli, joka pääsääntöisesti syntyy liiallisesta hiilihydraatista, eikä suoraan syödystä rasvasta. Lisäksi kolesteroli on sekä rasva, että alkoholi. Sitä ei ole vain kahta vaan jopa neljää sorttia. Tätä kuuluisaa pahaa kolesteroliakin on kahta lajia joista toinen ei ole yhtä vaarallista kuin toinen.
keskiviikko 16. huhtikuuta 2008
Vähemmän suolaa
Suolassa on myös kloridia jonka tehtäviä ovat: elimistön vesitasapainon säätely natriumin kanssa, mahanesteen happamuuden säätäminen. (Mahaneste on pääasiassa suolahappoa)
Enemmän kuin suolan käytön lopettaminen kokonaan, vaikuttaa ihmisen terveyteen se, missä suhteessa hän saa ravinnostaan kaliumia. Ravitsemustieteessä puhutaan natrium - kalium - suhteesta. Jos henkilö saa riittävästi molempia, niin natriumia kuin kaliumia, suolan haitat eivät häntä vaivaa. Kalium mahdollistaa natriumin poistumisen.
Kaliumia saa lähes kaikista vihreistä kasviksista. Basilika on oiva kaliumin lähde, samoin soija ja (yllätys yllätys) sokeroimaton kaakaojauhe sisältää kaliumia, samoin tumma suklaa. Lisäksi vaihtamalla tavallisen suolan mineraalisuolaan, varmistaa riittävän kaliumin saannin.
sunnuntai 13. huhtikuuta 2008
Transrasvoilla yhteys rintasyöpään?
Elintarvikkeiden keinotekoiset transrasvat saattavat lisätä riskiä sairastua rintasyöpään. Laajassa eurooppalaistutkimuksessa korkeimmat veren transrasva-arvot keränneillä naisilla oli noin kaksinkertainen todennäköisyys saada rintasyöpä verrattuna matalimpien rasva-arvojen naisiin. | ||||
Tutkijat suosittavatkin transrasvoja sisältävien elintarvikkeiden välttämistä. Transrasvat ovat elintarviketeollisuudessa käytettyjä keinotekoisesti kovetettuja rasvoja. Niiden on jo ennestään tiedetty aiheuttavan sydän- ja verisuonisairauksia. Tutkimukseen osallistui |
torstai 10. huhtikuuta 2008
Rypsiöljystä
"Kullankeltaiset rypsipellot ovat jokaiselle tuttuja kesäisiä näkyjä. Rypsi on ainoa pohjoisilla EU-alueilla laajalti viljeltävä öljykasvi. Jopa 75 % käyttämästämme ruokaöljystä on peräisin rypsistä.
Pohjoisten EU-alueiden lyhyt mutta valoisa kasvukausi antaa rypsille sen ainutlaatuisen koostumuksen. Rypsiöljyssä on runsaasti terveydelle välttämättömiä pehmeitä, kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja ja vain vähän kovaa tyydyttynyttä rasvaa. Rypsiöljyn sisältämät omega 6- ja 3 -rasvahapot ja niistä elimistössä muodostuvat pitkäketjuiset rasvahapot sekä E-vitamiini vaikuttavat muun muassa kasvuun ja kehitykseen, ihon sekä silmän verkkokalvon kuntoon.
Rypsiöljy on monipuolinen kasviöljy. Se soveltuu hyvin sekä päivittäiseen ruoanvalmistukseen että elintarviketeollisuuden käyttöön. Rypsiöljyä käytetään muun muassa kasvirasvalevitteissä, valmisruoissa, salaattikastikkeissa, marinadeissa ja leipomotuotteissa. Tarkista tuoteselosteesta, oletko syönyt yllättävän terveellisesti." -www.rypsioljy.fiRypsiöljy on minusta jopa vaarallista, vielä vaarallisempaa terveydelle on pellavaöljy sekä saksanpähkinäöljy. Kaikki nämä sisältävät terveydelle vaarallista omega - 3 rasvahappoa nimeltään Alfalinoleenihappo. Tieteellinen fakta on se, että elimistö ei kykene käyttämään hyödyksi suoraan Omega - 3 rasvahapoista muita kuin EPA ja DHA rasvahappoja. Kasviöljyissä oleva Alfalinoleenihappo (ALA) on kyllä Omega -3 rasvahappo, mutta elimistön on ensin muutettava se EPA/DHA muotoon, jotta pystymme sitä hyödyntämään. Tästä seuraa väistämättä se, että elimistöön kasautuu liiallisia määriä Omega - 6 rasvahappoja. Kaikki tulehdustilat johtuvat alkujaan liiallisesta Omega - 6 rasvahappojen saannista.
Mainonnassa käytetään härskisti hyödyksi sanoja, joita ihmiset yhdistävät terveelliseen elämään. Omega on yksi pahimmista keinoista huijaamiseen. Ihmisen voi tappaa hetkessä sopiva määrä Omega - 6 rasvahappoa nimeltä Arakidonihappo.
Lisäksi on hyvä muistaa että elintarviketeollisuuden käyttämät kovetetut kasviöljyt (transrasvahapot) ovat elimistössä yhtä epäterveellisiä kuin tyydyttynyt rasva. Eikä rypsiöljy sovellu muutenkaan paistamiseen sillä se tuhoutuu 180 asteessa. Oliiviöljy puolestaan kestää lähes 300 asteen lämpötilan.
Ihmisen tulee nauttia päivittäin Omega - 3 rasvahappoja, mutta parhaimmin se käy nauttimalla ne suoraan siinä muodossa, jonka ihmiselimistökin ymmärtää. Kalaöljynä.
keskiviikko 9. huhtikuuta 2008
Vaarallisia linkkejä
En ole koko aikana, kun ihmisille olen terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista puhunut, ollut puhumassa siksi, että olisin mitenkään rahan perässä ja siksikin päätin luopua näistä vaarallisista mainoksista joiden ilmestymiseen ja mainostettaviin asioihin en voinut mitenkään puuttua muuten kuin estämällä ne kokonaan. Sivun alalaidassa olevat linkit ovat minun keräämiäni hyväksi havaitsemia linkkejä, jotka eivät ole vaarallisia millään muotoa.
Terveystiedon kohdalla on tapahtunut sama kuin monella muullakin elämänalueella. Rahastavat tahot käyttävät sekamelskaa hyödykseen. Kuluttaja hukutetaan ristiriitaisiin tietoihin ja näin väsytetään käyttämään esimerkiksi ruoka-aineita joilla on ns. terveysvaikutusta. UUTINEN: kaikki ruoka-aineet ovat terveysvaikutteisia! Enemmän merkitystä on sillä millaisessa suhteessa toistensa kanssa eri ruoka-aineita käyttää. Ihminen, joka käyttää runsaasti kotimaisia kasviksia, syö 1/3 energiatarpeestaan proteiiniruokaa ja käyttää oliiviöljyä, ei yksinkertaisesti sairastu kroonisiin sairauksiin.