Huhtikuun Fitneslehti yllätti minut positiivisesti kertoessaan asioita, joista joudun päivittäin vääntämään ihmisten kanssa.
Kolesterolipommin synninpäästö
Mitä ihmettä pitäisi tehdä, kun nuorella, hyväkuntoisella ja terveellisesti syövällä on kolesteroli koholla? Johtuisiko se siitä joka aamuisesta kananmunasta?
-Todennäköisesti ei. Tuo on pelkkä myytti, ravitsemustutkija Jaakko Mursu Kuopion yliopistosta yllättää.
Kananmunassa on kolesterolia, mutta ruoan kolesteroli ei siirry muitta mutkitta syöjän vaivoiksi. Itse asiassa ruoan kolesteroli nostaa kolesteroliarvoja vain harvoilla!
Jos elämäntavat ovat kohdillaan, mutta kolesteroli on viiden pahemmalla puolella, ei hätää. Paljon liikkuvalla kun hyvän kolesterolin osuus on usein korkea. Jos muita rasitteita ei ole, sydän- ja verisuonitaudit tuskin vaanivat.
Rasvan saantia kannattaa kuitenkin tarkkailla. Liian keveät eväät saattavat kohottaa kolesterolia: jos ruokavaliosta on karsittu kaikki näkyvä rasva, tyydyttyneiden piilorasvojen osuus voi jäädä liian suureksi. Silloin on hyvä lisätä aterioihinsa hyvää, juoksevaa rasvaa.
Mursu muistuttaa, että perintötekijät vaikuttavat.
-Alttius korkeaan kolesteroliin voi jättää jopa sukupolvia väliin. Aina perintötekijät eivät näy ihan lähipiirissä.
Tämä juttu nosti mieleen parikin selvää kysymystä. Miksi terveillä ihmisillä on korkea kolesteroli. Miksi terveydenhuollon piirissä on tehty päätös, että kolesteroliarvo lasketaan monille ihmisille ja nähtävästi myös terveille, mahdottomaan alle 5 mmol/l?
Tuo paljon puhuttu kolesteroli, joka pääsääntöisesti syntyy liiallisesta hiilihydraatista, eikä suoraan syödystä rasvasta. Lisäksi kolesteroli on sekä rasva, että alkoholi. Sitä ei ole vain kahta vaan jopa neljää sorttia. Tätä kuuluisaa pahaa kolesteroliakin on kahta lajia joista toinen ei ole yhtä vaarallista kuin toinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti