Samalla kun meitä varoitetaan suolan vaaroista, jätetään täysin huomiotta sellainen pieni aine, kuin kalium. Ihminen nimittäin tarvitsee natriumia. Se on välttämätön ravintoaine. Se pitää yllä elimistön vesitasapainoa, happo-emästasapainoa, helpottaa hermoimpulssien kulkua lihaksissa, osallistuu yhtenä kivennäisaineena luuston rakenteen muodostumiseen ja mahdollistaa yhdessä kaliumin kanssa glukoosin ja aminohappojen pääsyn kohdesoluun. Kyseessä siis varsin monipuolinen ravintoaine.
Suolassa on myös kloridia jonka tehtäviä ovat: elimistön vesitasapainon säätely natriumin kanssa, mahanesteen happamuuden säätäminen. (Mahaneste on pääasiassa suolahappoa)
Enemmän kuin suolan käytön lopettaminen kokonaan, vaikuttaa ihmisen terveyteen se, missä suhteessa hän saa ravinnostaan kaliumia. Ravitsemustieteessä puhutaan natrium - kalium - suhteesta. Jos henkilö saa riittävästi molempia, niin natriumia kuin kaliumia, suolan haitat eivät häntä vaivaa. Kalium mahdollistaa natriumin poistumisen.
Kaliumia saa lähes kaikista vihreistä kasviksista. Basilika on oiva kaliumin lähde, samoin soija ja (yllätys yllätys) sokeroimaton kaakaojauhe sisältää kaliumia, samoin tumma suklaa. Lisäksi vaihtamalla tavallisen suolan mineraalisuolaan, varmistaa riittävän kaliumin saannin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti