Perinteinen suomalainen ruoka perustuu seuraavanlaiseen lautasmalliin. Töräytetään reilusti yli puoli lautasellista perunoita, joiden päälle lätkäytetään ruskeaa kastiketta. Tämä kastike puolestaan sisältää vaihtoehtoisesti jauhelihaa, makkaraa, lihapullia tai palalihaa. Lisäksi lautaselle saattaa jo nykyisin eksyä ikään kuin mausteeksi vähän salaattia ja mahdollisesti keitettyjä vihanneksia. Yleensä tämä lautasellinen syödään jossain illansuussa kun ensin on koko päivä menty lähinnä leivällä ja kahvilla. Illalla otetaan vielä vähän lisää leipää. Monet besservisserit lyttäävät Kansanterveyslaitoksen suositukset, koska suomalaiset kärsivät edelleenkin metabolisesta oireyhtymästä. Siis tämä oireyhtymä jossa samalla henkilöllä on insuliiniresistenssi (insuliinin teho on laskenut), keskivartalolihavuus, kohonnut verensokeri, verenpaine, sekä veren rasva-arvot sekaisin. Olen sitä mieltä, että mikäli ihmiset söisivät edes lähelle sitä ruokavaliota, jonka kansanterveyslaitos suosittaa tämä kyseinen oireyhtymä vähenisi merkittävästi.
Kansanterveyslaitoksen suosituksessa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, 1/4 proteiinipitoista ruokaa ja 1/4 tärkkelyspitoista. Tämä on hyvä alku. Itse täytän lautasen seuraavalla tavalla: 1/3 proteiinia, 2/3 kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Päälle vielä oliivi- tai auringonkukkaöljyä takaamaan riittävän energiansaannin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti